CBXL citytrip: Dublin

Naomi / Sept 2018

Dublin, ook wel 'The city of living culture' genoemd, is een bruisende stad vol bezienswaardigheden en gezellige pubs. Je moet een beetje geluk hebben met het weer maar door de ligging is het in Dublin wel vaak beter weer dan in de rest van Ierland. Voor zowel mensen die op zoek zijn naar rust als vriendengroepen die willen feesten (Dublin is perfect voor vrijgezellenfeesten), is Dublin een absolute aanrader.

 

Geschiedenis

Ierland kent een geschiedenis van eeuwenlange strijd. De onafhankelijkheidsverklaring en omdoping naar 'Republiek Ierland' in 1949 leek een keerpunt en de start van een rustiger bestaan. Helaas volgde toen de gewapende strijd van IRA. Het is dan ook pas sinds het vredesakkoord in 1998 dat het hier echt rustig is. Hedendaags is de geschiedenis vol veldslagen nog tastbaar door de vele monumenten en ruïnes die Ierland rijk is. In Dublin vind je hier en daar zelfs nog kogelgaten in de gevels.

 

Klimaat 

Dublin kent een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging op het eiland Ierland. De invloed van de Ierse zee en Atlantische oceaan maakt dat de winters er mild zijn en de zomers aan de koele kant. Extreme tempraturen kennen ze er niet, regen wel. Vooral in de winter. Wil je zo min mogelijk kans op regen? Bezoek Dublin dan in mei of september. 

 

Bezienswaardigheden

Ondanks dat Dublin geen stad is waar je het ene prachtige gebouw na het andere tegenkomt, is er genoeg te zien. Voordeel is dat door de relatief kleine binnenstad bijna alles te voet kan worden bezocht. Begin in het Noorden op O’Connell Street bij de Spire, loop dan langs het postkantoor naar het Zuiden, waar je oversteekt via de Ha’Penny Bridge. Daar kun je via Temple Bar naar Trinity College lopen om vervolgens via Grafton Street al shoppend uit te komen bij Stephen’s Green.

Beleven en uitgaan

Zoals gezegd is Dublin bij uitstek ideaal voor groepen vrienden en vriendinnen die een weekendje willen feesten. De twee grootste uitgaansgelegenheden zijn Temple Bar en Hartcourt Street. Temple bar is een leuke oude buurt met veel kroegen en restaurants waar je de gehele dag lang naar traditionele Ierse muziek kunt luisteren. Absoluut de moeite waard. In de clubs op Hartcourt street komen meer locals en kan je al vanaf 17.00, ook op doordeweekse dagen(!) gaan dansen.

 

Wil je cocktails drinken in een originele setting? Ga dan naar de Vintage Cocktail Club, maar dan zul je wel eerst de ingang moeten vinden…
Hint: In Crown Alley, een zwarte deur met VVV erop, klop en een serveerster komt open doen.


Hou er overigens wel rekening mee dat uitgaan in Dublin niet goedkoop is. Bierprijzen zijn er rond de €6 en in het Temple-gebied het hoogst. Er is zelfs een site waar je de drankprijzen van de pubs kan vergelijken: jar.ie

Dublin als start van je rondreis door Ierland

Dublin is een perfect begin voor een roadtrip door Ierland. Met de auto (huurauto’s zijn er relatief goedkoop) kan je binnen een week al veel van het land zien.
Denk aan Cork (de tweede stad van Ierland) met zijn prachtige natuur, de Ring of Kerry en daarna natuurlijk Galway city. Een levendig stadje die buiten de talrijke authentieke Ierse pubs en winkelstraatjes in de zomer bekendheid geniet door zijn vele muziekfestivals. Vlakbij Galway liggen de bekende Cliffs of Moher, de Burren en de prachtige streek Connemara. Als je iets langer de tijd hebt kun je ook nog Donegal gaan bekijken, maar neem daarvoor wel zeker je paraplu mee!

Heb je zelf nog tips over Dublin? Laat vooral een reactie achter! 

En ben je zelf onlangs naar Dublin geweest en heb jij de Vintage Cocktail Club gevonden tijdens je trip? Upload dan je bonnetje en wij van CashbackXL betalen het rondje terug!

 

Sites: