CashbackXL: de basis van iedere (zorg)verzekering

Naomi / Dec 2018

Het is weer de tijd van het jaar dat je kan overstappen naar een andere zorgverzekering. Voor veel mensen een reden om te gaan kijken of hun huidige zorgverzekering nog bij ze past en/of het ergens anders misschien goedkoper kan. Maar welke zorgverzekering past nou het beste bij jouw situatie? Wij helpen je graag op weg.

De kosten voor een zorgverzekering zijn op te splitsen in vier delen: Het basispakket, het eigen risico, de wettelijke eigen bijdrage en de aanvullende verzekering.

 

Het basispakket / de basisverzekering

Het basispakket, ook wel basisverzekering genoemd, is de basis van je zorgverzekering. Deze is wettelijk verplicht voor iedereen die woont of werkt in Nederland. De overheid bepaalt ieder jaar de inhoud van de basisverzekering en is daarom bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De inhoud kun je hier vinden.

Zorgverzekeraars mogen echter wel zelf de maandelijkse premie, die je betaalt voor het basispakket, bepalen en het is per zorgverzekeraar afhankelijk waar je de gewenste zorg kan krijgen. Er zijn drie vormen van een basisverzekering:


Restitutiepolis
Bij deze polis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat je niet hoeft te kijken met welke zorgaanbieders jouw verzekering een contract heeft afgesloten. Je zorgverzekeraar betaalt de rekening, mits deze kosten binnen je zorgverzekeringspakket vallen.

Naturapolis
De naturapolis valt onder de goedkopere basisverzekeringen. Ben je hierbij aangesloten dan moet je altijd naar een zorgverlener waar de verzekeraar een contract mee heeft. Dit kan soms betekenen dat je niet naar een ziekenhuis in de buurt kunt gaan (m.u.v. spoedeisende hulp), maar een stuk moet reizen. Kies je toch voor een niet-gecontracteerd ziekenhuis dan betaal je meestal tussen de 20 en 30% van de rekening zelf.

Budgetpolis / selectiefpolis
De budgetpolis is de goedkoopste basisverzekering die je kan afsluiten. De kosten worden laag gehouden doordat je alles online doet en je maar een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners kan bezoeken. Dit kan betekenen dat wanneer je naar de fysiotherapeut moet je hiervoor niet naar de dichtstbijzijnde kan, maar een stuk verder moet reizen. Heb je iets nodig van de apotheek, hou er dan rekening mee dat je alleen nog medicijnen via de internetapotheek (die gekoppeld staat aan je zorgverzekering) kunt afnemen.

Tip: Bij Independer hebben ze een handig overzicht van de prijsverschillen in de diverse polissen.
Kanttekening: We hebben de combinatiepolis niet meegenomen in dit overzicht, omdat deze bijna niet meer voorkomt.

Het eigen risico

Wanneer je gebruik maakt van zorg uit het basispakket betaal je een eigen risico. Het eigen risico is in 2019 wederom vastgesteld op €385. Wanneer dit bedrag op is, wordt de volledige vergoeding pas van kracht. Sommige zorg, zoals bijvoorbeeld de huisarts, kraamzorg, en wijkverpleging is uitgesloten van het eigen risico. Dit wordt altijd vergoed. Mocht je bijvoorbeeld in 2019 alleen maar een paar keer naar de huisarts gaan en verder geen gebruik maken van zorg, dan hoef je geen eigen risico te betalen.

Let op: als je bloed moet laten prikken of een foto moet laten maken op verwijzing van de huisarts dan wordt dit wel verrekend met je eigen risico. Bij het eigen risico heb je de mogelijkheid het bedrag te verhogen met maximaal €500, bovenop dus de €385. Je basispremie gaat hierdoor omlaag. Maak je zelden tot geen gebruik van zorg dan kan je hierdoor aardig wat besparen, maar kom je toch voor onverwachte zorg te staan dan kan je een hoge rekening verwachten.

Kies je ervoor om het eigen risico te verhogen, zorg dan wel dat je een buffer hebt voor onvoorziene kosten.

De wettelijke eigen bijdrage

De eigen bijdrage is een deel van je zorgrekening die je ongeacht het eigen risico, zelf betaald. Dit gaat op voor bepaalde medicatie, zorg en hulpmiddelen.

Een voorbeeld: Mieke is in april 2019 uitgerekend van haar eerste kind. De kraamzorg wordt volledig vergoed vanuit het basispakket (dus uitgezonderd van het eigen risico), maar is wel gecategoriseerd als zorg waar een wettelijke eigen bijdrage van €4,30 per uur voor betaald moet worden. Ontvangt Mieke 20 uur kraamzorg, dan betaalt ze dus zelf €86.

De aanvullende verzekering

Je kan de wettelijke eigen bijdrage voorkomen door jezelf aanvullend te verzekeren.
Mieke zou bijvoorbeeld een aanvullende verzekering kunnen kiezen welke kraamzorg vergoedt. Het is niet verplicht jezelf aanvullend te verzekeren, maar als je regelmatig gebruik maakt van zorg is dit wel een overweging waard. Het aanbod van aanvullende verzekeringen is per verzekeraar anders. Kijk dus goed welke het beste bij je past. Een aanvullende verzekering hoeft niet persé bij de zorgverzekeraar afgesloten te worden waarbij je de basisverzekering hebt. Je kunt dus ook een basisverzekering afsluiten bij zorgverzekeraar A en een aanvullende verzekering bij zorgverzekeraar B.

 

OK, ik ben eruit. Hoe kan ik het meeste cashback ontvangen?

De meeste cashback ontvang je wanneer je een zorgverzekering afsluit direct bij de zorgverzekeraar zelf en niet via een vergelijkingssite zoals zorgkiezer.nl of Independer.

Hoeveel cashback je ontvangt per zorgverzekeraar vind je hier:
www.cashbackxl.nl/zorgverzekering-2019

Wanneer je een zorgverzekering afsluit bij Independer ontvang je misschien minder cashback, maar je ontvangt dan wel gratis een tandongevallenverzekering (ongeacht welke verzekering je hebt afgesloten).

Tot slot: Hoeveel de premie ook mag stijgen, via CashbackXL je zorgverzekering afsluiten is altijd voordeliger.