Variaties in foto afdrukken

Naomi / Sept 2018

De vakantie is voorbij en je hebt weer een schijf vol foto’s. Of herinneringen zoals ze ook wel eens liefkozend genoemd worden. Dit jaar kan je ze ook afdrukken in plaats van vereeuwigen in de cloud. Of misschien deed je dat al. Hoe dan ook, onderstaand een overzicht van de afdrukmogelijkheden.

 

Zelf afdrukken

Voor het zelf afdrukken van foto's kan je het beste een Inkjetprinter gebruiken waarin zoveel mogelijk verschillende kleuren cartridges zitten. Dit komt de kwaliteit ten goede. Injektprinters worden ook wel eens fotoprinters genoemd. Een laserprinter is af te raden bij het afdrukken van foto's. Je hebt dan grote kans dat je foto's dof en vaal worden. Bij het kiezen van Fotopapier is het belangrijk om op twee dingen te letten:

  • Is het papier compatibel met jouw printer? Dit kan je vinden op de beschrijving van het papier zelf.
  • Controleer bij de instellingen van je printer welke papiersoorten er compatibel zijn met jouw type.

Ben je een ongeduldig type als het om foto's afdrukken gaat? Kies dan voor een Brother of Canon printer. Zij kwamen bij de consumentenbond als snelste uit de test.

Aluminum-Dibond

Van het materiaal alu-dibond is de kwaliteit onbetwist. 

Dit drielagensysteem bestaat uit twee aluminiumplaten met een platina witte coating en een kern van zwart polyethyleen. Het materiaal is vochtbestendig, vormvast en duurzaam. Daarbij is het ondanks de dikte van de plaat licht in gewicht. Niet voor niets dat alu-dibond zelfs gebruikt wordt in de vliegtuigbouw en een favoriet is in menig galerie.

 

Er zijn twee soorten manieren van afdrukken op Alu-dibond. Zo kan je kiezen voor een geborstelde toplaag of een witte toplaag. De eerste zorgt voor een ruw effect met de aluminium structuur nog zichtbaar. Vooral geschikt voor zwart-wit foto’s. Afdrukken op een witte toplaag maakt dat de witte delen mooi wit worden en de andere kleuren heel helder. De aluminiumstructuur is door die laag ook niet meer zichtbaar.


Door de helderheid en scherpte van het type met de witte toplaag, kan de plaat spiegelen. Een afdruk op alu-dibond komt om deze reden het beste tot zijn recht op een plek met een zachte lichtinval. 

 

Alu-dibond

 

Canvas

Bij canvas wordt de foto afgedrukt op doek, dat om een houten frame wordt gevouwen en vastgeniet. Hoe dikker de rand, des te groter het deel van de foto dat je aan de rand kwijtraakt. Hou hier rekening mee bij het positioneren van de foto. Voor je het weet ontvang je een canvas waarbij iemand zijn gezicht het hoekje om gaat. 


Canvas afdrukken zijn niet duur. Het kan zelfs erg goedkoop. Het verschil zit hem in de in doek en de coating. Sommige aanbieders gebruiken echt linnen, de ander een soort polyester. Daarbij zijn er ook verschillende soorten kwaliteit coatings die gebruikt kunnen worden. 

Afdrukken op canvas zijn UV bestendig en komen in iedere lichtinval goed tot hun recht. Het is wel kwetsbaar materiaal, met name de hoekjes. Mijn canvasdoeken hebben een verhuizing nooit ongeschonden overleefd. Maar misschien ligt dat ook aan de manier waarop ik verhuis ;-) 

canvasfoto

 

Plexiglas / Acrylglas

Met Plexiglas, ook wel bekend als Acrylglas, oogt jouw foto haarscherp met een prachtig chic en diepte effect. Het materiaal is zwaar, breukvast en ongevoelig voor temperatuurschommelingen. Net als alu-dibond is plexiglas een favoriet bij de professionele fotograaf en galeriehouder.

 

Doordat het materiaal sterk spiegelt (hoogglans) is het vooral geschikt voor lichte en heldere foto’s. Door de hoge kwaliteit vallen alle oneffenheden op. Kies een foto die zich hieraan kan meten wanneer je kiest voor plexiglas. 


plexiglas

 

Hout

Afdrukken op hout wint momenteel aan populariteit door de vele wereld- en stadskaarten die erop afgedrukt worden. Je eigen foto’s kunnen er echter ook op afgedrukt worden. Hoe het er dan uit komt te zien is erg afhankelijk van het soort hout, of er wordt geprint op één stuk of losse planken (en hoe groot de kier tussen die planken dan is), het keurmerk / klasse hout en in hoeverre de houtstructuur zichtbaar is.


Houtsoorten waar momenteel op worden afgedrukt zijn Steigerhout, Vurenhout Berkenplex en Larikshout. Allen de optie om er een white wash effect aan toe te voegen. 

 

Steigerhout maakt dat je foto’s donkerder worden en er ‘ouder’ uit zien. Voor het meest realistische effect kan je het beste vurenhout nemen. Een foto op Ayoushout bevat vrijwel geen noesten of nerven en is ook geschikt voor buiten onder een afdakje. Een foto op Berkenplex (ook wel bekend als multiplex of MDF) is het goedkoopste hout om op te printen. Nadeel is wel dat dit materiaal snel krom kan trekken.


Wanneer je een foto op hout laat afdrukken moet je er rekening mee houden dat hout een natuurproduct is en werkt onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid en temperatuur. De kieren tussen de planken kunnen door het krimpen/uitzetten van het hout groter/ kleiner worden.

 

FotoHout

Injektprinter / fotoprinter / HP Sprocket:


BCC 4% / Coolblue 3,2% / HP 5% / Media Markt 4% / Wehkamp 3,25%

 

Overige sites

 

Albelli 5% / ActieCanvas.nl 10% / Aluminumfoto.com 5% / BesteCanvas.nl 16% / BigFreddy 10%  / Fotofabriek 10% / Fotogeschenk 8% / Hema 4% / MyPoster 10% / PosterXXL 15% / Smartphoto 10%

 

Tip: Bij Smartphoto krijg je nu tijdelijk100 foto's gratis bij het bestellen van 100 foto's! 

 

Heb jij nog een aanvulling op dit blog? We horen het graag. Laat een reactie achter onderstaand!