CBXL Citytrip - Palermo

Naomi / Mei 2018

Stel je wilt zon, strand, shoppen en cultuur snuiven en niet te lang vliegen. Denk dan eens aan Palermo, de hoofdstad van het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië. Als stedentrip of als begin van een rondreis over dit eiland. Als iemand die er zelf regelmatig komt, neem ik jullie graag even mee.

 

Door de berichten over maffia, vuiligheid op straat, armoede en verkeerschaos heeft Palermo te kampen met een imagoprobleem. En dat is jammer, want ondanks dat het deels waar is, blijft deze stad een parel op Sicilië; die zeker de moeite waard is om een paar dagen te bezoeken. Met het mediterrane klimaat kan dit zelfs het hele jaar door.

Geschiedenis

Palermo is met een geschiedenis die dateert uit de prehistorie onder invloeden geweest van Arabieren, Noormannen, Grieken, Fransen en Spanjaarden. Een stad die ook wel eens 'de meest veroverde stad van de wereld wordt genoemd' en als onderdeel van het koninkrijk van Sicilië en Napels was het ooit een van de rijkste steden in Europa. Dit zie je terug in de vele weelderige gebouwen, paleizen en kerken in Palermo. Dit naast het feit dat maar weinig steden zich kunnen meten met een ademloze mooie ligging in een door bergen omringde baai waar je heerlijk aan het strand kan liggen.

Vervoer

Bij een bezoek aan Sicilië is een (huur)auto eigenlijk onmisbaar, maar hou rekening met andere verkeersetiquette dan je in Nederland gewend bent. De Sicilianen rijden met name in de bebouwde kom stevig door en met één hand op de toeter. In de stad (en vaak ook bij winkelcentra in de voorsteden) staat vaak een ‘Parcheggiatore abusivo’ oftewel een onbevoegde parkeerwacht die je begeleidt bij het parkeren en die belooft je auto ook in de gaten te houden in ruil voor een caffè, het codewoord voor wat geld. Het is gebruikelijk deze mannen een fooi te geven van €1 à €2.

Parkeergarages zijn erg schaars in Palermo en als je er eentje vindt, word je meestal gevraagd je te legitimeren en je autosleutel af te geven. De parkeergaragehouder zet hem voor je neer en wanneer je de auto op komt halen, krijg je de sleutel weer terug. Vanwege het chronische gebrek aan parkeerplaatsen worden de garages zo vol gezet, dat wanneer er iemand tussenuit moet ze jouw auto ook even moeten verplaatsen.

Wanneer je alleen Palermo bezoekt en je in het centrum verblijft, is het onnodig om een auto te huren. Vanuit hier zijn bijna alle bezienswaardigheden op loopafstand of met de bus te bereiken. Ondanks dat de bus een slecht imago heeft onder de Palermitanen (onbetrouwbaar en vaak vies) zijn de buslijnen van de oude stad naar het centrum (buslijnen 101, 102 en 103) prima te doen. In de zomer rijdt bus 806 vanuit het centrum in 15 min. naar Mondello strand. Een buskaartje ‘biglietto dell'autobus’ koop je niet in de bus maar voor €1,40 bij een tabaccheria -te herkennen aan de grote T- die je op bijna op elke straathoek kan vinden.

Een ander soort bus is de hop on, hop off bus van CitySigthseeing. Net als in andere wereldsteden heb je met een 24-uurs ticket de mogelijkheid om op je eigen tempo alle toeristische hoogtepunten van de stad te ontdekken. Je kan de kaartjes ter plaatse kopen of vooraf online. Een ander en steeds populairder wordend vervoermiddel in Palermo is de fiets. Er zijn dan ook meerdere plaatsen waar je elektrische fietsen kan huren en/of fietstochten met een gids kan boeken.

Uitgaan

Wanneer de avond valt in Palermo laat hij voor mij de stad in Nederland waar ik zo verknocht aan ben (Rotterdam), verbleken. Met de vele theaters is een goede voorstelling of concert nooit ver weg en de pleinen en straten staan vol met mensen. Binnen in een van de vele cafe’s wordt de drank (tegen zeer goede prijzen) gehaald, maar vaak buiten genuttigd. Hierdoor ontstaat er een soort grote buitenbar. In Palermo is het dan ook niet zozeer de vraag naar welke club je moet, maar meer naar welk gebied. Hieronder heb ik de bekendste voor je opgenoemd:

Vecchio Centro (oude stad) 

Straten: Champagneria, Piazzetta della Canna, Piazza Sant'anna en Piazza Rivoluzione .

Zeer populair bij de lokale bevolking en midden in het historisch centrum. Verwacht hier geen formele dresscodes, maar wel een gezellige chaos, livebands, BBQ en relatief goedkope drankjes.


Politeama en Libertà
Straten: Via La Lumia, Via Gaetano Daita, Via XX Settembre en Via Garzilli

Meer luxe, georganiseerder en een hogere kwaliteit van eten en drinken vind je hier.

Mondello-Addaura (bij het Strand) 

Vooral in het zomerseizoen de leukste plek. Je vindt hier veel restaurants, hippe clubs en cocktailbars. Prijzen liggen hier wel hoger dan in de andere wijken. 

La Cala (de oude jachthaven) 

Dit gebied heeft een aantal hele hippe bars. Mooi om daar op een terras te zitten als de zon onder gaat. Hier worden tevens de buitenlucht concerten in de zomer gehouden.

Voor meer specifieke uitgaanstips: http://palermo.com/things-to-do/nightlife/ 

Kers op de cannoli

Ben je er onlangs nog geweest en heb je tips en ervaringen die je met mij en de andere lezers wilt delen? Laat het ons vooral weten!

En als je je bonnetje van het restaurant in Palermo (waar jullie hebben gegeten/gedronken) in de comments uploadt, dan maak je kans om het bedrag terug te winnen!

Ciao!

Cashbacks:

Hotels: Booking (4%), Hotels.com (7%), Expedia (9%)

Vluchten: Vliegtickets.nl (€14,50), Tix.nl (€12)

City-sightseeing (10%), Sightseeingpass (10%)