De top 5 DJ controllers met beste prijs/kwaliteit verhouding

Bram / Jun 2018

Als fervent gebruiker van een DJ controller (thuis, al sla ik natuurlijk continu grote platencontracten af ;-) en medewerker van CashbackXL introduceer ik jullie graag mijn persoonlijke top 5 DJ controllers onder de €500.
Per DJ controller zal ik uitgebreid uitleggen, wat de voordelen zijn ten opzichte van de andere controllers. Het kiezen van de juiste DJ controller, het meest geschikt voor jouw gebruik, is van cruciaal belang. Je goed inlezen is daarom zeker geen overbodige moeite!

Pioneer DDJ-RB (€259,-) 

In Mei 2016 bracht Pioneer Corporation zijn laatste DJ-controller uit, de Pioneer DDJ-RB, volledig gericht op de beginnende en de al iets meer gevorderde DJ. Liggen je muziek interesses bij bijvoorbeeld EDM, House, Deep House of Techno muziek? Dan maakt deze controller het je gemakkelijk met de automatische synchronisatie knop, die je tracks binnen enkele mini-seconden aan elkaar gelijkstelt. Met de ingebouwde interne geluidskaart is een externe geluidskaart volledig overbodig en bovendien is het aansluiten van een normale koptelefoon geen enkel probleem door de 3,5 mini-jack ingang waar vrijwel elke koptelefoon op kan worden aangesloten. Dat het niet mogelijk is om een USB-stick aan te sluiten of een externe platenspeler/apparaat is een klein nadeel aan deze controller, maar draai je vanaf een laptop dan is dit geen enkel probleem.


Voordelen: Interne geluidskaart, Automatische beat synchronisatie, Vele mogelijkheden met de diverse drumpads en effecten

Nadelen:
Geen USB-stick/Externe platenspeler, (Slechts) 2 decks


Pioneer DDJ-SB3 (€239,-)

Na de SB1 en SB2, was de DDJ-SB3 een duidelijke vooruitgang. Met deze twee kanaal controllers, die maar liefst 4 decks waarborgt, is het mogelijk om 4 nummers op het zelfde moment te mixen. Het grote verschil met de SB2 zit hem in twee dingen. Ten eerste is er een nieuw effect beschikbaar dat veel toevoegt aan de DJ-ervaring; De FX-fade mode stelt je in staat om een track langzaam te laten ‘uit faden’, terwijl tegelijkertijd automatisch het volume wordt aangepast. Verder is de Pad Scratch mode, die op de duurdere controller al vaker voorkwam, nu ook beschikbaar op dit model. De beginnende DJ kan op deze manier al vroeg kennis maken met het ‘scratchen’, om zich zelf zo sneller te ontwikkelen. Een nadeel van de DDJ-SB3 is dat het net zoals bij de DDJ-RB niet mogelijk is om een USB-stick of externe platenspeler aan te sluiten.

Voordelen: FX-Fade mode, Pad scratch mode, Vier decks, Loop control sectie


Nadelen:
Geen USB-stick/Externe platenspeler, Serato DJ Intro Software

 


Pioneer DDJ-WeGO4 (€299,-) 

De WeGO4 heeft in tegenstelling tot veel andere controllers in zijn prijsklasse maar liefst 4 kanalen in plaats van 2. Het voordeel hiervan is dat het bij bepaalde muzieksoorten zoals Hip-Hop handig kan zijn om bijvoorbeeld twee tracks te laden én twee scratch patronen, waarmee je je mix persoonlijker kan maken. Echter, de meeste DJ’s gebruiken vaak gewoon 2 kanalen en 4 kanalen is daarom dus ook echt iets wat vooral waarde toevoegt voor de ervaren DJ. Met de controller worden maar liefst twee software programma’s meegeleverd; Rekordbox DJ en Virtual DJ LE. Het is mogelijk om zowel een laptop als iPad/Tablet aan te sluiten via de meegeleverde USB-kabel. Een klein min puntje aan de controller is de microfoon, die geen toonregeling heeft, wat een gemis kan zijn. Echter, met de equalizer keuze die de controller biedt, een 3 bands equalizer of 2 bands equalizer met filter, valt dit minpuntje in het niets. Deze uitgebreide equalizer zorgt ervoor dat je de hoge, midden en lage tonen tot uiterste perfectie kan afstellen.

Voordelen: 4 kanalen, Rekordbox DJ én Virtual DJ LE, Zowel iPad als Laptop aan te sluiten, Mogelijkheid tot 3 bands equalizer of 2 bands equalizer met filter

Nadelen: Microfoon heeft geen toonregeling, Geen USB-stick/Externe platenspeler

 

 

Hercules DJ Control Jogvision (€229,-)

Een van de kenmerken, die deze controller uniek maakt ten opzichte van zijn concurrenten is de AIR functie, die je in staat stelt om de effecten te bedienen zonder daadwerkelijk een enkele knop aan te raken. Door middel van sensoren is het bewegen van je hand boven de knoppen genoeg voor een perfecte bediening. Een andere kenmerk, is de twee schermen op de Jogwheels, die de afspeeltijd, track positie en snelheid van de geladen tracks weergeven. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak naar je laptop hoeft te staren, sneller kan reageren en je meer kan focussen op het ritme van de muziek. In feite is Hercules dus steeds meer functies die normaal voor de laptop zijn weggelegd in deze controller aan het integreren. De controller is met name populair onder de DJ’s die veel scratchen, aangezien de eerder genoemde display het scratchen een echt feestje maakt. Er zijn ook veel positieve reacties over de werking van de Jogwheels, die van ijzer zijn gemaakt en niet van plastic zoals bij vele andere controllers.


Voordelen: air functie, displays of de jogwheels, 8 drumpads en meerdere effecten, kwalitatief goede jogwheels.

Nadelen: serato DJ intro meegeleverd, pitch schuiver soms traag.

 


Numark Mixtrack Pro 3 (€229,-)

Wat opvalt aan deze controller, is de lengte van de pitch slider. Deze is maar liefst 100 millimeter, terwijl je bij veel andere controllers ziet dat de lengte rond de 60 millimeter ligt. Door dit lengte verschil onderscheidt deze controller zich, aangezien het de DJ in staat stelt de pitch slider beter af te stemmen. Ook deze controller heeft net als meeste andere verglijkbare controllers 4 drumpads en een divers aanbod van effecten. Op de plek waar bij de Mixtrack Pro 2 de drumpads zich bevinden, vindt je op de Mixtrack Pro 3 een ‘multifunctionele touch strip’ die je onder andere in staat stelt je FX effecten te controleren. Een nadeel van de controller is dat je niet zoals bij de DDJ-SB3 een gain knop hebt voor beide decks, die je in staat stelt de volume tussen twee decks aan elkaar gelijk te stellen. Deze functie ontbreekt op de Mixtrack Pro 3 en kan een gemis zijn voor de wat gevorderde DJ.

Voordelen: lange pitch slider, multifunctionele touch strip, metalen knoppen

Nadelen: Serato DJ intro meegeleverd, geen gain knoppen

 

Dit waren ze dan; de top 5 DJ controllers met de beste prijs/kwaliteit verhouding! Heb jij nog een toevoeging of andere ervaringen met een van deze DJ-controllers, laat het dan vooral weten in de reacties. Is er een DJ-controller die echt in deze lijst thuis hoort, maar er niet in staat? Laat het mij dan ook vooral weten!

Alle genoemde DJ controllers zijn te koop bij de Media Markt (2,50% cashback) en Coolblue (1,6% cashback)