Voor deze website is het gebruik van cookies vereist, klik hier voor meer informatie (dit bericht niet meer tonen).
Altijd de hoogste cashback
Aanmelden
Inloggen

Laptop begrippen bij CashbackXL

Laptop en computer begrippen

Ben je tijdens de zoektoch naar een nieuwe laptop of computer even helemaal verloren waar al die termen voor staan? Dat begrijpen wij. Daarom vind je hieronder een korte uitleg per begrip. Hopelijk kan je dan weer op weg:

 

Accu

Een accu is de batterij die in een laptop zit. Het is essentieel onderdeel en dit zorgt ervoor dat jij je laptop ook kan gebruiken als je hem niet aan het stroom hebt verbonden. 

 

ADSL

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Loop en is een standaard voor een digitale technologie die snellere datacommunicatie over een standaard telefoonlijn van koperdraad mogelijk maakt. Hiermee worden gegevens van het internet naar jouw laptop of computer gebracht.

 

All in One

Wordt in verschillende vormen gebruikt. Zo heb je All in One printers, maar ook All in One computers. Vaak betekent het dat er maar één apparaat nodig is die meerdere verschillende taken kan uitvoeren.

 

Back-up programma

Met een back-up programma kan een er kopie worden gemaakt van programma’s en gegevens (data). Je kan deze het beste bewaren op een ander apparaat of opslagdevice. Zoals een externe harde schijf, USB sticks of DVD's. Mocht de harde schijf van je laptop kapot gaan, dan kan je de gegevens altijd nog van je andere opslagmedia halen.

 

 

Backward compatible

Software is backward compatibel als deze ook op bepaalde, nader gespecificeerde, oudere hardware/modellen werkt. Zo kan het zijn dat nieuwere spellen bijvoorbeeld niet meer op je oude laptop werken omdat deze niet backward compatible zijn.

 

Basislaptop

Met een basislaptop wordt doorgaans een laptop bedoeld die beschikt over basisfunctionaliteit en prestaties. In andere woorden; huis, tuin en Welke functionaliteit en prestaties hieraan voldoen verandert in de tijd afhankelijk van technologische innovaties en prijzen. Ook wel: budgetlaptop of basisnotebook.

 

Beamer

Een beamer (ook wel projector) is een apparaat dat je op je laptop kunt aansluiten om de inhoud van het beeldscherm op bijvoorbeeld een muur of een projectie-scherm te kunnen afbeelden/projecteren. 

 

Beeldscherm (Extern)

Een beeldscherm, ook wel display of monitor, is een scherm waar je je laptop op aan kan sluiten. Het beeld wordt dan op dit beeldscherm weergegeven. Ideaal als je een kleine laptop hebt, dan kan je namelijk beeld van een groter scherm aflezen.

 

Behuizing

De behuizing, ook wel case of casing van een laptop genoemd, is het kastje waarin alle essentiele onderdelen zitten. Aan de behuizing is het beeldscherm bevestigd. Als het beeldscherm wordt opgeklapt, wordt het toetsenbord toegankelijk. De behuizing bepaalt voor het grooste deel hoe een laptop eruit ziet. 

 

Besturingssysteem

Een besturingssysteem zorgt ervoor dat andere software/programma’s op de computer kunnen werken en dat de verschillende onderdelen herkent worden en dat daarmee gewerkt kan worden. Het zijn de hersenen van een werkende laptop. 

In de consumentenmarkt heb je er eigenlijk maar twee, maar er bestaan er meer zoals:

    • Windows: Windows is het besturingssysteem van Microsoft
    • Linux: Linux is een Open Source besturingssysteem, deze is gratis te gebruiken en is alleen aan te raden als je veel verstand hebt met proogrammeren. 
    • Apple OS X: Apple OS X is het besturingssyteem van Apple.

 

Blu ray

Blu ray wordt algemeen gezien als de opvolger van DVD. Deze schijfjes kunnen meer data opslaan dan CD en DVD's en leveren daardoor mooier beeld en geluid.

 

Bluetooth

Bluetooth is een draadloze technologie voor korte afstanden, meestal tot maximaal 10 meter. Het is bedoeld om verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Je vindt het tegenwoordig in heel veel apparaten terug, zoals in telefoons en tablets, maar ook in koelkasten.

 

Byte

Een byte is het kleinste stukje dat bijvoorbeeld naar het werkgeheugen of de harde schijf kan worden geschreven of hiervan kan worden gelezen. Dit is de basis van alles wat er op je laptop staat of komt te staan.

Een KB = Kilo Byte = 1.000 bytes

Een MB = Mega Byte = 1.000.000 bytes

Een GB = Giga Byte = 1.000.000.000 bytes

Een TB = Terra Byte = 1.000.000.000.000 bytes

 

Chromebook

Het uitgangspunt van een Chromebook (ontwikkelt door Google) is dat alles, programma’s (apps) en je bestanden, via de cloud toegankelijk is en daarin opgeslagen kan worden. Toegang tot het internet is dus essentieel om te kunnen werken met een Chromebook. In principe werk je met alle toepassingen (apps) via de Chrome browser. Op een Chromebook kunnen apps uit de Google Web Store worden geïnstalleerd. Vandaag de dag biedt een Chromebook ook beperkte functionaliteit als je geen verbinding hebt met het internet en om bestanden op de harde schijf op te slaan. Dit zijn vaak hele goedkope laptops en ideaal als je altijd beschikking hebt tot internet. 

Apps van andere besturingssytemen werken hier niet op.

 

CPU

De CPU staat voor Central Processing Unit (in het Nederlands Centrale Verwerkingsunit). Dit wordt ook vaak processor genoemd. 

 

DDR

DDR staat voor Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory (afgekort DDR SDRAM), zeker een leuk woord voor galgje. Dit is toch wel een nieuwe standaard geworden van het werkgeheugen.

 

Docking

Een dock of dockingstation is een klein kastje waar jij je laptop op aan kan sluiten. Deze wordt dan vaak doorgeschakeld naar een groter beeldscherm.

Dit komt vooral veel voor op kantoren van (grote) bedrijven.

 

DVI

Met een DVI-aansluiting kun je digitaal beeld naar het CRT- of TFT- beeldscherm sturen. Een DVI-aansluiting is een langwerpige aansluiting met 24 vierkante puntjes. Wil je ook geluid doorsturen, dan kan je beter een HDMI kabel gebruiken indien je laptop dit ondersteunt. 

 

Gigabyte

Zie ook Byte.

 

Laptop sleeve

Zijn een soort van tasjes voor je laptop. Hierdoor blijft je laptop goed beschermd. Niet alleen als je hem in huis gebruikt en bewaard, maar ook als je hem mee naar buiten neemt.

 

Mini Laptop

Mini laptops, worden merendeel van de tijd omschreven als netbooks, zijn hele kleine laptops. Ideaal voor licht gebruik, maar bezitten helaas geen zware chips.

 

Moederbord

Het moederbord (ook wel systeemkaart of system board) is de hoofdkaart van de laptop die zich in de behuizing bevindt. Hierop zijn eigenlijk alle andere onderdelen aangesloten en dient als een centraal punt binnen een laptop.

 

Solid State Drive (SSD)

Een Solid State Drive (SSD), ook wel SSD-schijf of SSD-disk genoemd, bevat geen bewegende delen en is uitgerust met snel flash-geheugen. Hierdoor zijn ze sneller en zeer compact. 

 

Spyware

Spyware is een schadelijk stukje software die vaak op de achtergrond informatie van jou verzamelt en naar diens maker stuurt. Klik nooit op links die je niet vertrouwd, het kan je een hoop narigheid besparen.

 

Ultrabook

De definitie van een Ultrabook is bepaald door Intel. Deze chipfabrikant heeft deze categorie bedacht als antwoord op de succesvolle, dunne en lichte, laptops van Apple. Intel heeft een lijst van voorwaarden opgesteld waaraan laptopfabrikanten moeten voldoen om hun laptop een Ultrabook te mogen noemen.

Het kan dus bijna als keurmerk worden gezien.

 

Virus

Computervirussen zijn softwareprogramma’s die zijn ontworpen om gegevens te verstoren of naar de maker te versturen. Het is vergelijkbaar met spyware eindelijk kan een virus soms ook schade aanbrengen tot je laptop door bijvoorbeeld teveel processen te starten. Gelijk kan je ze te lijf gaan met virusscanners

 

Werkgeheugen 

Werkgeheugen, ook wel intern geheugen of Random Access Memory (RAM) genoemd, is het geheugen waar tijdelijk gegevens in worden opgeslagen.

Hoe hoger het werkgeheugen van je laptop, des te sneller hij processen kan verwerken en afronden.

 

Laptop begrippen diploma

Zo nu kan jij voortaan uitleggen waar die verschillende laptop/computer begrippen en termen voor staan.

Laptop aanbieding


Laptop aanbieding

Nu je weer helemaal bij bent met de begrippen is het tijd om te gaan shoppen.

Op de pagina laptop aanbieding vind je alle actuele aanbiedingen omtrent laptops. Met de korting van een aanbieding en de cashback die je van CashbackXL ontvangt ontvang je dus dubbel zoveel voordeel.

 

 

Aanmelden bij CashbackXL

Nog geen lid? Meld je dan gratis aan bij CashbackXL en geniet van veel korting en cashback.  

Aanmelden bij CashbackXL

  

 

 

 

Zie bij de recente transacties hoeveel cashbacks onze bezoekers al hebben verdiend.

Aanbiedingen:

MediaMarkt is jarig! Het is niet zomaar een verjaardag: we hebben de...
Alle zakelijke starters die in september en oktober een zakelijke rekening...
BTW vrij shoppen: 21% korting op alle mode
Ontdek nu de beste toestellen en Sim Only met superscherpe prijzen. Nu met...
iPhone 8 en 8 Plus nu te pre-orderen bij YourMacStore